Buitenspelen!!!

Nu het mooi weer is buiten,
kunnen we hier weer lekker van genieten!
Bewegen en buitenspelen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen!

Hieronder vindt u een aantal leuke tips voor thuis!
Stoepkrijt
Maak een lijnenspoor met stoepkrijt en volg de lijnen.
Maak gekleurde cirkels. Laat de kinderen zo snel mogelijk rennen naar de … gele cirkel! Dit kun je ook doen met cijfers, letters of vormen.
Laat een mooie boodschap achter voor buurtbewoners. Teken bijvoorbeeld een pad van hartjes.
Sla stoepkrijt stuk met een hamer en maak zo krijtpoeder. Meng het poeder met een beetje water, neem er een verfkwast bij en schilderen maar! De verf is na een regenbui verdwenen.
Pak wat speelgoedauto’s van binnen en teken met stoepkrijt een mooie autoweg voor de auto’s. Laat ook een parkeerplaats maken zodat je alle auto’s een plek krijgen. Wanneer er nog een oude plank in de buurt is, is het ook leuk om de auto’s naar beneden te laten rijden, de helling af.
Teken een parcours van pijlen dat je kind kan afleggen met de fiets, skateboard, step of skates. Zet eventueel wat plastic flesjes of lege blikjes neer die kunnen dienen als pionnen om omheen te slalommen.
Speurtocht
Verstop een ´schat´ in de tuin of omgeving maak een plattegrond of geef aanwijzingen. Draai daarna de rollen om. Laat je kind een schat verstoppen en maakt een plattegrond.
Til een tegel op en kijk welke dieren je erin kan vinden. Hoe heten deze dieren? Pak er een vergrootglas of loep bij en bekijk de dieren van dichtbij. Maak zelf een bingokaart van deze kriebelbeestjes.

Spelen met water
Zet een paar lege limonadebekers op de grond of op een tuintafel. Vul waterpistolen met water. Lukt het om de bekers om te spuiten? Probeer ook eens andere attributen omver te spuiten met een waterpistool.
Als het zonnig is en de tegels droog zijn, kun je met alleen water en een kwast prachtige schilderijen maken op de tegels.
Zijn alle tuinmeubels al schoongemaakt? Misschien mag jij ze lekker schoonpoetsen met een emmer met sop en een grote spons.
Pak een tuinslang en ga met je rug naar de zon toe staan. Zet de tuinslang zachtjes aan zodat deze water sprenkelt. Zie je een regenboog?
Breng een spons vol met water naar de overkant en knijp deze boven een bak uit. Hoe vaak moet je lopen om een maatbeker (of iets anders) vol te krijgen? Kan het kind aflezen hoeveel water er dan in zit?
Teken een dartbord op de stoep met stoepkrijt. Noem een cijfer (of voor de kinderen die al willen rekenen een sommetje). Gooi een natte spons in het juiste cijfer / antwoord.
Schrijf cijfers met stoepkrijt op de muur / stoep. Noem een cijfer en laat je kind het juiste cijfer natspuiten met een waterpistool.

Plattegrond
Maak een tekening van je tuin of omgeving. Wat staat er allemaal in? Op welke plek zie je dat? Laat iemand wat verstoppen in de tuin en teken dat op de plattegrond. Kun je het vinden?
Maak een nieuw ontwerp van de tuin.

Meten in de tuin
Hoeveel stappen is je tuin of balkon lang? En hoeveel stappen is het breed? Of kun je meten hoeveel stappen er tussen de deur en de poort zitten?
Wind vangen
Mocht het lekker waaien, knoop dan een touwtje aan een plastic tas en maak zo een vlieger.

Bellenblaas maken
Bind twee touwen (schoenveter of binddraad) aan twee stokjes. Doop dit in een potje met water en afwasmiddel en laat de wind zijn werk doen.

Modderpret
Heb je oude potten en pannen? Laat je kind dan lekker met aarde en water spelen. Stenen, zand, water, gras, blaadjes, vruchten … alles kan in de moddersoep.

Dobbelstenen
Neem eens een dobbelsteen mee naar buiten. Schrijf met stoepkrijt cijfers verspreid op de grond. Gooi met de dobbelsteen en ren dan zo snel mogelijk naar dat cijfer toe. Wil je het moeilijker maken? Gebruik dan twee dobbelstenen! (Denk er wel aan dat je het getal 1 dan niet opschrijft, want dat kan natuurlijk niet met twee dobbelstenen).

Klankgroepen springen
Schrijf met stoepkrijt de cijfers 1 t/m 5 verspreid op de grond. Noem een woord, bijvoorbeeld krokodil, laat het kind het woord springen of klappen (kro-ko-dil, dus 3) en naar het desbetreffende cijfer toe rennen. Kan het kind ook zelf een woord bedenken met drie klankgroepen?

Hutten bouwen
Neem wat oude lakens naar buiten, een bol touw, wasknijpers, elastiekjes en ga hutten bouwen.

Deze tips komen van de kleuteruniversiteit.
Bron: https://www.kleuteruniversiteit.nl/2020/04/tips-voor-thuis-buiten-leren-en-spelen/

Terug naar overzicht
Groep 1-2-3

Groep 1-2 naar de ...

Deze week werken we rond het prentenboek "wat het ...

Groep 1-2-3

Groep 1 - 2 naar het ...

Vandaag is groep 1 - 2 naar het tuincentrum geweest! We ...

Groep 1-2-3

Voorjaarsbloemen groep 1-2

Deze week staan de voorjaarsbloemen centraal in groep 1-2. ...

Groep 1-2-3

Opening bloemenwinkel groep ...

Groot nieuws uit groep 1-2!!Vandaag is onze bloemenwinkel ...

Groep 1-2-3

Eiersalade

Omdat het bijna pasen is hebben wij samen met juf Petra ...

Groep 1-2-3

Thema pasen / lente groep 1-2

Deze week zijn we gestart met ons nieuwe thema. Thema ...

Groep 1-2-3

Eerlijk delen

Hoe kun je een dropveter eerlijk verdelen? De kinderen van ...

Meerdere groepen

Herfstspeurtocht

Luna, Sofie en Sanna zijn 3 meiden uit groep 7. Zij kwamen ...